5 pomysłów na dietetyczny deser!

Chcesz cieszyć się piękną sylwetką i myślisz, że musisz odmawiać sobie przyjemnych słodkości?
Nic bardziej mylnego! Mamy dla Ciebie kilka wypróbowanych przepisów na małe conieco, które nie dodadzą centymetrów Twojej talii!

CZEKOLADOWY MUS BEZ LAKTOZY

 

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie tofu
  • 1/ 4  szklanki syropu klonowego
  • garść malin

Najpierw rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Tofu zblenduj na gładką masę, dodaj syrop klonowy, a następnie czekoladę. Cały czas miksuj. Wybierz szeroką szklankę lub przezroczystą miseczkę, nasyp do niej maliny i zalej całość powstałym musem. Deser gotowy!

 

BEZGLUTENOWE CIASTKA OREO

 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki namoczonych daktyli bez pestek
  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 / 3 szklanki kakao
  • opcjonalnie 4 łyżki mleka roślinnego
  • 1 /2 łyżeczki soli

Składniki na krem:

  • 1 / 2 szklanki masła kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 laska wanilii

Składniki na krem zmiel ze sobą i wstaw do lodówki na 10-15 minut. Po tym czasie rozwałkuj masę i wytnij z niej kółka kieliszkiem albo formuj ją w palcach i sklejaj ciasteczka kremem.

 

PUDDING KOKOSOWY CHIA Z GRANATEM

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 20 g wiórków kokosowe
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 owoc granatu

Mleko kokosowe zagotowujemy z ksylitolem i wiórkami kokosowymi. Studzimy i łączymy z nasionami chia. Co jakiś czas mieszamy aż do całkowitego wystudzenia. Gotową masę przekładamy do pucharków lub kieliszków i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Pudding podajemy schłodzony, udekorowany owocami granatu.

 

ŚRÓDZIEMNOMORSKI DESER Z BRZOSKWINIĄ

 

Składniki:

  • puszka brzoskwini (dzielonych na pół) w syropie
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 opakowania serka ricotta
  • szczypta kardamonu
  • 1 / 4 szklanki migdałów

Rozłóż brzoskwinie na papierze do pieczenia. Połącz ser ricotta z miodem i kardamonem. Nałóż masę do brzoskwini. Piecz je w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez 15 minut. Z migdałów zrób chrupiącą posypkę, drobno je siekając. Upraż je na średnio rozgrzanej patelni. Powstałą kruszonką posyp brzoskwinie po wyjęciu ich z pieca.

 

OMLET CYNAMONOWO-KOKOSOWY

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • garść wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1 starte jabłko
  • łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

Trzepaczką ubij jajka, dodaj wiórki kokosowe, cynamon i miód, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor. Jabłko podsmaż z cynamonem i ułóż na omlet. Udekoruj jagodami i malinami.

 

#DomodiDays – podsumowanie

Nam się to udało! Chcecie się dowiedzieć, jak osiągnąć takie wyniki?     W Domodi.pl

5 ćwiczeń na płaski brzuch – zdążysz przed wakacjami!

Na początku chcę Cię zachęcić do tego, byś nie zmieniała nic na siłę i szybko,

Nowoczesna czy romantyczna? Nowa Ty z Reserved!

Kolor żółty     Trzeba przyznać, że ten kolor nie jest zbyt lubiany w świecie