5 pomysłów na dietetyczny deser!
Chcesz cieszyć się piękną sylwetką i myślisz, że musisz odmawiać sobie przyjemnych słodkości?
Nic bardziej mylnego! Mamy dla Ciebie kilka wypróbowanych przepisów na małe conieco, które nie dodadzą centymetrów Twojej talii!
CZEKOLADOWY MUS BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie tofu
- 1/ 4 szklanki syropu klonowego
- garść malin
Najpierw rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Tofu zblenduj na gładką masę, dodaj syrop klonowy, a następnie czekoladę. Cały czas miksuj. Wybierz szeroką szklankę lub przezroczystą miseczkę, nasyp do niej maliny i zalej całość powstałym musem. Deser gotowy!
BEZGLUTENOWE CIASTKA OREO
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki namoczonych daktyli bez pestek
- 100 g pestek słonecznika
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 / 3 szklanki kakao
- opcjonalnie 4 łyżki mleka roślinnego
- 1 /2 łyżeczki soli
Składniki na krem:
- 1 / 2 szklanki masła kokosowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 laska wanilii
Składniki na krem zmiel ze sobą i wstaw do lodówki na 10-15 minut. Po tym czasie rozwałkuj masę i wytnij z niej kółka kieliszkiem albo formuj ją w palcach i sklejaj ciasteczka kremem.
PUDDING KOKOSOWY CHIA Z GRANATEM
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 20 g wiórków kokosowe
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 owoc granatu
Mleko kokosowe zagotowujemy z ksylitolem i wiórkami kokosowymi. Studzimy i łączymy z nasionami chia. Co jakiś czas mieszamy aż do całkowitego wystudzenia. Gotową masę przekładamy do pucharków lub kieliszków i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Pudding podajemy schłodzony, udekorowany owocami granatu.
ŚRÓDZIEMNOMORSKI DESER Z BRZOSKWINIĄ
Składniki:
- puszka brzoskwini (dzielonych na pół) w syropie
- 2 łyżki miodu
- 0,5 opakowania serka ricotta
- szczypta kardamonu
- 1 / 4 szklanki migdałów
Rozłóż brzoskwinie na papierze do pieczenia. Połącz ser ricotta z miodem i kardamonem. Nałóż masę do brzoskwini. Piecz je w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez 15 minut. Z migdałów zrób chrupiącą posypkę, drobno je siekając. Upraż je na średnio rozgrzanej patelni. Powstałą kruszonką posyp brzoskwinie po wyjęciu ich z pieca.
OMLET CYNAMONOWO-KOKOSOWY
Składniki:
- 4 jajka
- garść wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- 1 starte jabłko
- łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Trzepaczką ubij jajka, dodaj wiórki kokosowe, cynamon i miód, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor. Jabłko podsmaż z cynamonem i ułóż na omlet. Udekoruj jagodami i malinami.